Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak nie stać się płaczką

lordwyder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.Wstęp

Postanowiłem napisać ten temat z powodu wyjścia wersji PL, poszerzenia się Polskiej społeczności i zjechania się do gry potocznie zwanych płaczek/dzieci neo/polaczków. Ten poradnik nie ma na celu obrażenia nikogo. Ma jedynie uświadomić niektórym że wyzywanie/płakanie/spamowanie itp. nie jest fajne i ELO wcale się od tego nie zwiększa.

2. BG!1 nOOb TEAM!!1!

Czyli prawdopodobnie, zaraz po "spamowalnym" gg, najczęściej widywane stwierdzenie w grze. Bo przecież żadna płaczka nie może obwinić siebie za to że jej team przegrał, więc aby nie poczuć się gorszym, po przegranej grze walnie bg i zacznie wyzywać wszystkich od noobów mimo że ma staty 2/10/6. Sporo graczy po przegranej nie zastanawia się co ONI zrobili źle tylko co źle zrobił ich team. Jest to błąd, skoro przegrał to na pewno nie zagrał idealnie - nie zgrał się ze swoim team-em, być może nie odgrywał swojej roli lub nie był tam gdzie miał być. Za przegrane nie należy winić teamu który robił co umiał. Nie należy też jechać po swoich sojusznikach za robienie czegoś nie koniecznie wpływającego na naszą korzyść. Lepie jest wytłumaczyć co robi źle, i jak to zrobić lepiej. Taki przykład - renekton idzie na solo lane, w 3 min pada oddając przeciwnikom FB. Wraca na lane i próbuje pushować dalej, pada 2 raz. I tu mamy 2 opcje do wyboru.

- Zjedziemy go, jego rodzinę, znajomych i psa w ostateczności - tamten się załamie lub zdenerwuje - wyjdzie z gry lub zacznie pod presją grać jeszcze gorzej. Efekt? Przegraliśmy bo gramy albo 4vs5 albo mamy w drużynie feedera.

- Wytłumaczymy mu żeby nie pushował, trzymał się wieżyczki i tylko last hitował. Zaraz z pomocą przyjdzie mu WW który już kończy jungle i powinni zabić pewnych siebie oprawców renka i wyrównać staty. Ew. zamienić się na lane, jeśli nie będzie sobie radził dalej. Efekt? Mamy dużo większe szanse, podbudowany zabiciem swoich katów renekton zaczyna grać lepiej, nie ma na nim takiej presji.

Tak więc nie ma sensu płakać na /all że renekton to noob i jak zwykle masz gorszą drużynę. Lepiej pomóc zrozumieć swojej drużynie błędy jakie robi i przemienić mecz który był przegrany, na mecz w którym mamy duże szanse wygrać.

3. Sp*******j je***y n00bie pżez ciebie tempy c**ju przegraliśmy.

No cóż, słowa które coraz częściej widać na ekranie. Nie ma to jak powyzywać kogoś bez konsekwencji - spora część społeczności LoL-a nie rozumie słów w języku Polskim. Niestety ale to przez takich graczy, sporo osób uważa Polskich graczy za n00bów z którymi nie da się grać. Bo nie ma to jak spotkać osobę która wbija 8lvl, kiedy wszyscy mają 16+, ma staty 0-3-0 i stojąc sobie w bazie kieruje wyzwiska w kierunku swojego teamu - i kto by się spodziewał - wyzwiska po Polsku. W takich sytuacjach aż odechciewa się grać i wprost ciągnie kursor do przycisku quit. Lecz w takiej sytuacji lepiej jest ignorować flejmera, zagrać tą grę do końca, napisać "spamowalne" gg oraz "report xxx for offensive language". Istnieje szansa że po tygodniowym banie odechce mu się grać i wróci hejcić wszystkich w CS-ie. Niby jeden gracz z Polski mnie, ale komu potrzebni są tacy gracze.

4. Flame = przegrana

Tak jak wcześniej napisałem wcześniej, od jechania po wszystkich ELO się nie zwiększa. Wręcz przeciwnie - wygrywa się o około 1/4 gier mniej. Dlaczego? Nasz team jest zniechęcony do gry z jakimś hejterem, pragnie ją jak najszybciej skończyć i zazwyczaj efektem jest surrender w 20 min. A może nie trzeba było po nich jechać, może twój team miał po prostu mniej postaci dobrych w early, ale za to przeciwnik nie ma carry. Moglibyście zniszczyć ich w late, nawet nie mając wież pod nexusem. Wiele razy zdarzyło mi się że mieliśmy early tak zniszczone że do 40 min było kilka próśb o poddanie się. Ale mimo że nie zniszczyliśmy im ani jednej wieży, sami tracąc wszystkie, mimo że staty były coś około 20 do 40 dla drużyny przeciwnika, nagle zaczęliśmy wygrywać team fighty i pushować z prędkością 3/4 wież na tf. Jakim cudem? Przecież gra była przegrana... Właśnie nie, dzięki temu że ktoś próbował ogarnąć nasz team, wydając komendy i nie poddając się. Przez to nasz team play był dużo lepszy od przeciwnika który zaczął obwiniać się na wzajem - na /all oczywiście - za przegrane team fighty. Nasze zgranie oraz ich rage doprowadził do zakończenia gry teoretycznie nie do wygrania napisem "VICTORY". Wniosek - nie wygrywa jeden gracz, nawet ze statami 20-0-15 ale cała drużyny. Należy o tym pamiętać aby wygrywać te kilka gier więcej.

5. Zakończenie

Wiem że wiele osób może mnie za to co tu napisałem pojechać bo nie mam ELO 2k+ i nie jestem w topce więc gówno wiem. Faktycznie, nie mam nawet 30lvl-a ale gram wystarczająco długo aby stwierdzić wszystko to co tu napisałem.

Do "poradnika" może coś dodam, jak tylko to coś wpadnie mi do głowy. Na pewno dodam screeny z grą uber Pr0 płaczek.

Pisząc nie miałem na myśli nikogo konkretnego, nie chce też udowodnić że każdy gracz z Polski to n00b bo opisane osobniki zajmują około 10% społeczności.

Mam nadzieję że komuś się to przyda, czy może nawet pozwoli być lepszym graczem ^^.

Możliwe że czasem forma 2-osobowa będzie zamieniać się w 3-osobową. Jest to całkowicie przypadkowe.

Opublikowano

Tym poradnikiem nic nie zrobisz,noobstwo i tak bd,nic tego nie zmieni.

Ale ten poradnik ma brak skladni,troche taki gramatycznie nie po polsku xD

sstwc.jpg

Opublikowano

Może i będzie, ale są spore szanse na to, że choć 1/10 osób, które to przeczytają weźmie sobie to do serca.

To zawsze coś. A pozatym w LoLu i tak panuje fajna atmosfera i kultura jak narazie.

Jeszcze nie widziałem gry bez skromnego podziękowania za grę w postaci - "gg" / "good game".

1373662483-U83583.png

Opublikowano

Tak razor to prawda, panuje narazie kultura, nieraz gram a nie ogarniam i ludzie nie wyzywają tylko chcą pomagać mimo że przegrywamy nieraz przeze mnie.

Opublikowano

Nie jest do końca tak jak ty piszesz:

-Jak pisze bg to raczej mam jakiś powód tzn ostatnio miałem taki team że jako jedyny miałem staty na + (bodajże 24/7/3) a reszta teamu sobie feedowała w najlepsze.

-Co rozumiesz pod pojęciem "zagrał idealnie"? Prawdopodobnie nikt nie gra idealnie, każdemu zdarzają się błędy. Nawet najlepsi gracze LoL'a popełniają błędy...

Dużo by tu ku**a pisać, jednym słowem Polscy gracze mnie(chyba nie tylko mnie) wku****ją bo mówiąc szczerze nigdy się nie spotkałem np. z Hiszpanem, Portugalczykiem, Anglikiem żeby wyzywał kogoś. Nie licząc wyzwisk od feederów...

PS: Myślisz że tak łatwo jest jakiemuś "kidowi" wytłumaczyć żeby stał pod turretem i go bronił? Bo według mnie szansa ta jest równa 5%

PS2: Nie zgodzę się z tobą w jeszcze jednym, da się samemu wygrać. Wystarczy np. na feedowany Yi lub trynda i można zrobić pente, jednego pożądanego pusha i end game

"Więcej czytam niż pisze"

x070x = 0 poczucia humoru.

2chxdoj.jpg

Sygna by Me

Opublikowano

Nie jest do końca tak jak ty piszesz:

-Jak pisze bg to raczej mam jakiś powód tzn ostatnio miałem taki team że jako jedyny miałem staty na + (bodajże 24/7/3) a reszta teamu sobie feedowała w najlepsze.

-Co rozumiesz pod pojęciem "zagrał idealnie"? Prawdopodobnie nikt nie gra idealnie, każdemu zdarzają się błędy. Nawet najlepsi gracze LoL'a popełniają błędy...

Dużo by tu ku**a pisać, jednym słowem Polscy gracze mnie(chyba nie tylko mnie) wku****ją bo mówiąc szczerze nigdy się nie spotkałem np. z Hiszpanem, Portugalczykiem, Anglikiem żeby wyzywał kogoś. Nie licząc wyzwisk od feederów...

PS: Myślisz że tak łatwo jest jakiemuś "kidowi" wytłumaczyć żeby stał pod turretem i go bronił? Bo według mnie szansa ta jest równa 5%

PS2: Nie zgodzę się z tobą w jeszcze jednym, da się samemu wygrać. Wystarczy np. na feedowany Yi lub trynda i można zrobić pente, jednego pożądanego pusha i end game

Tak, nikt nie gra idealnie - wyklucza to bycie człowiekiem. Ale skoro nie zagrał idealnie - nie może winić teamu który może mieć gorszy dzień (chyba że team feeduje 0/10/0)

Wiele razy widziałem płaczki które pisały "bg" mimo że ich staty to 0/3/0 a staty reszty teamu 0/2/0.

Nie, nie jest to łatwe ale czasem daje jakieś rezultaty. Oczywiście jeśli po udzielonych wskazówkach zostaniemy zwyzywani - nie ma sensu próbować "nawracać" gracza dalej.

Tak lecz są 2 ale:

1 - najpierw ten trynda/yi musi się nafeedować

2 - jeśli jest sfeedowany to aby zrobił penta killa to przeciwny team musi składać się z grupy nie-ogarów którzy zamiast pushować próbują zabić tego yi czy tryndę.

No cóż, zauważyłem że wyzwiska lecą głównie ze strony Polaków czy Rosjan, mniej więcej po to powstał ten poradnik - aby uświadomić niektórym że flejmując nie staną się lepsi.

Opublikowano

Czasami jakk sie ma nie farta to sie trafia w druzynie takie płaczki .

PRZECIEŻ TO TYLKO GRA!

Fajny poradnik/spostrzeżenia na temat noobów itp.

Masz + :).

mirajane_tag_by_raaims-d4f56kb.png

Komp:

Procesor: i5-4670k , Karta: Asus GTX 780 Ti , Płyta: ASRock H97 Perf. Cooler CPU: Raijintek NEMESIS

Opublikowano

Jestem pewien że ten "poradnik" gdzieś już widziałem ,lecz nie mogę go teraz znaleść...

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

Jestem pewien że ten "poradnik" gdzieś już widziałem ,lecz nie mogę go teraz znaleść...

Hmmm... Nie wiem, może google ci pomoże. Wpisz któreś zdanie z tekstu być może coś ci wyskoczy.

Opublikowano

Ojatam ojtam, jeszcze oficjalnie polskiej wersji nie ma. Najbardziej boli mnie to jak mają w enemy team polaka i jak zaczynają przegrywać zaczyna płakać "jaki zjebany team, dajcie im reporta itp." Poprostu żal.

OffTOP: Nadchodzi wielka migracja dzieci Metina do LoL'a!

aqcu39P.png
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hehe, poradnik dobry. Zgadzam się w tym, żeby się nie wkurzać tylko starać się wytłumaczyć.

powodzenia w tłumaczeniu rumunom czy innym debilom którzy język angielski słyszeli tylko w filmach.

gl&hf

Opublikowano

powodzenia w tłumaczeniu rumunom czy innym debilom którzy język angielski słyszeli tylko w filmach.

gl&hf

No dobra, tylko że do niektóych to trafia :)

Opublikowano

Może i będzie, ale są spore szanse na to, że choć 1/10 osób, które to przeczytają weźmie sobie to do serca.

Ja przeczytałem i stwierdziłem, że sam byłem takim noobkiem :P To się więcej nie powtórzy.

Plusik poleciał, poradnik jak najbardziej przydatny - może nie wnosi nic nowego, ale uświadamia jak bardzo jesteśmy żałosni obwiniając Bogu ducha winną drużynę za nasze porażki :)

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

• 1 rok później...
Opublikowano

Poradnik bardzo dobry moze faktycznie jak jakis noob to przeczyta nastepnym razem zastanowi sie 2 razy zanim zacznie wyzywac

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

Nie zgodzę mimo co z punktem pierwszym, ponieważ ostatnio miałem taką oto sytuację :

Poszedłem na topa Olafem, grałem na Lee Sina. Totalnie wyłączyłem go z gry (był zoutfarmiony, zoutlevelowany i przy okazji zabiłem go 4 razy do 20 min). Każdy gank enemy junglera kończył się failem, więc miałem 4/0. I co? Wyszedłem na mida, enemy adc składał mnie na 5 hitów, ponieważ mój bot miał 2x 0/5. Tak, to moja wina że wygrałem linie i oni padali jak warzywa.

@Down: Pomijając fakt, iż adc był tak sfeedowany że zanim do niego podszedłem miałem 1/3 hp. A i sorry kolego, ale nie składam berków -.-. Nie miałem cięzkiego topa <więc nie potrzebowalem tp geniuszu>.

Ale no nie ma to jak oceniać kogoś gre domyślając się o build. Typowy polaczek.

Opublikowano

@up

Zawsze mogles wziac teleporta i gankowac im. Olafem z 4/0 to poinienes ich ad carry w sekunde skladac. No ale jak sie kupuje berserki to tak jest

@edit

A co to ma do rzeczy, ze nietrudna linia? Chodzi o ganki na bota -_-

I to Ty jestes tym polaczkiem, bo pUaczesz o noob teamy i siedzisz na unraked.

A no tak, skladal Ci 1/3 hp, bo "ja mam swoj build i sie bede go trzymal!"

Zbudowac omena i latarnie i ich carry nic by nie robil.

Btw dobra, zjadal Ci 1/3 hp, a Ty go (jeslibys umial grac) powinienes sciagac w 2sekundy

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Nawet niektórym 2 miesiące schodzi wbicie 30 lv i tak mają za mało doświadczenia na grę z różnymi graczami. A w ekipie znacznie inaczej i łatwiej. (ts czy skype)

Opublikowano

Zgadzam się w części , ale jeżeli jestem rangerem napisze to tak bo łatwiej np. corki , ashe i zajmuje się botem a mój team feeduje to wszystko w tył i musisz latać i ratować ;) dlatego każdy powinien ogarniać , tak ciężko nie dać się zabić? a co do statystyk to jeżeli ktoś ma 0/8/16 itp - to nie jest noobem tylko nic nie zabił ale uczestniczył w walce a często tak jest jak się próbuje wybronić wszystko żeby nie przegrać , ja nie patrze na staty o ks ks ks tylko patrze , nie paść i się na farmić a jak jest szansa nabić kill na kimś :). no i oczywiście go denerwować raz na jakiś czas uderzyć itd żeby miał te połowę hp :P chyba że ma koło siebie supporta.

No ale jeżeli grasz na bocie , albo mid dobrze ci idzie masz przewagę a tu na topie np. 1 vs 1 ktoś pada już 5 raz to nie da się nie wkur... ty mu piszesz wycofuj się pod wieże nie daj się zabić a tu zaraz znowu dead :).

Lol to nie gra taka jak inny mmorpg.. tu trzeba grać drużynowo ...

edit: dodam tylko że nie tylko Polacy tacy są:) już z nimi nie gram z tymi 2 chyba bracia , jaki kraj nie pamiętam ale 1 dobijał ciągle jak się dało , graliśmy 3vs3 była walk drużynowa , grałem teemo zlałem 2 połowę hp on przyszedł zaczął też lać :D i ja zlałem 2 , zaraz było report , report do all napisane... że ks robie ;) oczywiście KS to nie był a on już miał z 16kill , przeciwna drużyna głupie Polaczki !! 2 chyba i nie wiem czy raportowali chyba nawet za głupi na to byli , ale oczywiście się słuchali tego co kille ma:). Potem jak się akcja zj*bała bo on padł i ja i GP też to zaraz znowu wszystko na mnie bo to bracia:) i że report teemo , czyli co teemo to tank albo coś? teemo bez kasy ma wszystko zrobić? pisze to bo nie którzy czekają na KS .. zbierają kasę , nic drużynie nie pomagają tym ! i jak padną zwalają wszystko na team , a to nie jest tak jeżeli wy macie tylko kasy a padacie to , ta gra nie jest dla was i nie powinniście nawet wbijać na innych jak im kille zabieracie i np. farmę :).

Napisze jeszcze co im zrobiłem :) nawbijał mi coś tam itd to napisałem all/ nie napisze co ;D bo napiszecie że jestem głupim polaczkiem a tak nie jest po prostu nerwy nie wytrzymały.. dałem się specjalnie zabić i wyszedłem z gry:) grę przegrali , oczywiście przed wyjściem napisałem że mogą raportować.

Ta gra była wygrana! bo już mi się udawało składać itemy i farmić lecz przez takiego 1 idiotę który myślał że jest najlepszy wyprowadził mnie w równowagi i cała gra padła :).

Ja jak gram i widzę że mam np. 3 kill , kasy więcej od np. z tym co na linii siedzę to często kille zostawiam dla tej osoby , żeby też coś złożył ;) chyba że jest ostra walka drużynowa to co innego. to wtedy nie patrze kto zabije , chociaż nie którzy jak te nooby czekają na moment żeby dobić -.- /tu akurat większość to Polacy.

Kiedy nienawiść każe się człowiekowi rozwijać, staje się ona jedną z wielu form miłości.

Po śmierci obawiam się tylko reinkarnacji.

Mogę zatracić się we własnych myślach..
Chcę być szefem, w głowie mam tylko chromowane dziewiątki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...